Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ένας μαγικός τόπος για να ρίξετε τα ATV σας στη μάχη!!!

Ορεινή Ναυπακτία
Ιστορία - Γεωγραφία :

Οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι είτε διέρχονται την πόλη της Ναυπάκτου είτε διαμένουν για ολιγοήμερες διακοπές, στην πλειοψηφία τους δεν φαντάζονται την ομορφιά που κρύβεται στις αθέατες πλαγιές που σχηματίζουν οι ορεινοί όγκοι των απολήξεων της Πίνδου. Στις πλαγιές αυτές έχει αναπτυχθεί ένα σύνολο μικρών οικισμών από τα προχριστιανικά χρόνια. Ιδιαίτερα κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας συγκέντρωσαν σημαντικό πληθυσμό από τους αγρότες της πεδινής Αιτωλίας.
Ο τιτάνιος αγώνας των ανθρώπων να επιβιώσουν στον τόπο αυτό αποτυπώνεται στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τα βραχώδη εδάφη και να τα κάνουν καλλιεργήσιμα. Έτσι λοιπόν σήμερα μέσα στην παρθένα φύση με τα εκατομμύρια έλατα, ξεπροβάλλουν εκατοντάδες πεζούλες από ξερολιθιές που μαρτυρούν τον αγώνα των ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο.
Οι πολλοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν στην opειvή Nαυπακτία αναπτύχθηκαν γύρω από τα κεφαλοχώρια, όπως, την 'Ανω Χώρα, την Αμπελακιώτισσα, τη Σίμο, τον Πλάτανο, την Αράχοβα, την Κλεπά και άλλα.
Όλα τα χωριά της ορεινής Nαυπακτίας έχουν πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα ενώνουν μικροί δρόμοι και μονοπάτια δύσβατα χαραγμένα απ’ τα παλιά χρόνια. Κοινά είναι και τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά με κοινά ήθη και έθιμα με πολλές γιορτές και πανηγύρια.
Πηγές κρυστάλλινες και βρύσες με νερά που ξεπηδάνε μέσα από την πεντακάθαρη φύση στολίζουν πλατείες χωριών και δρόμους.
Η Nαυπακτία είναι σφιχταγκαλιασμένη από τον ποταμό Μόρνο ανατολικά, τον ποταμό Εύηνο δυτικά, από ψηλές και απόκρημνες οροσειρές, βόρεια και νότια από τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου